Slik vil Coop at du skal handle dagligvarer fra november av – i første omgang i noen utvalgte Coop Extra-butikker.
At kundene skanner sine egne varer er ikke helt nytt. Mange har erfaring med Ikeas selvbetjeningskasser. Flere varehus har håndskannere som kundene kan låne.
– Men nå har vi tatt det et hakk videre. De fleste av oss har nå en smartmobil i lommen, som både kan lese strekkoder og ordne betalingen. Dermed kan du legge igjen lommeboken hjemme, sier John Moltubakk, som har ansvaret for prosjektet i Coop.
Må ha app. Før du kan handle med mobilen første gang, må du laste ned et eget program – enn «app» – og du må registrere informasjonen på betalingskortet ditt.
I første omgang tilbys appen bare til iPhone, men andre mobiler skal også få.
VG fikk prøve det nye systemet i tidligere i uken. Programmet på mobilen er selvforklarende. Mobilen gir fra seg et lite pip for hver vare – akkurat som i kassen.
FERDIG: Når varene er handlet og betalingen unnagjort, får du opp en QR-kode på skjermen. Det er beviset på at du har gjort opp for deg, og at du kan forlate butikken med god samvittighet.
Og akkurat som i kassen trenger du ikke skanne alle melkekartongene. Du kan skanne én av dem, og deretter velge antall.
Når systemet åpner for alvor i november, skal du kunne forsyne deg med handleposer ved inngangen til butikken, så du kan putte varene rett oppi posen. (Posene må selvfølgelig skannes de også!)
Til og med en sekspakning med øl greide vi å skanne. Men det skal det bli slutt på.
Ølsperre kommer. – Vi er pålagt å sjekke alderen på dem som handler alkohol og tobakk, så det må man fremdeles kjøpe i kassen. Her er vi nødt til å legge inn en sperre, forklarer Moltubakk.
– Hvordan kan dere kontrollere at jeg har skannet alle varene i vognen?
– I utgangspunktet er systemet bygget på tillit. Undersøkelser fra butikker ellers i Europa viser at kunder tar ansvar når de blir vist tillit. Kunden må være Coop-medlem for å bruke tjenesten, så vi vet hvem kunden er. Og vi legger opp til et kontrollsystem med stikkprøver, sier Moltubakk.
– Er alt dette for at jeg skal spare tid eller for at dere skal spare bemanning?
– Vi sparer neppe bemanning på dette. Vi gjør det for å gi kundene flere muligheter, sier Moltubakk.
For Coop-medlemmer: John Moltubakk er E-kanalansvarlig i Coop. Han påpeker at det nye systemet er bygget på tillit. Kundene må være Coop-medlemmer, og det blir stikkprøver for å sjekke at du faktisk har scannet alt du har med deg.
Førsteamanuensis Peder Inge Furseth ved Handelshøyskolen BI tror vi vil få se flere slike løsninger.
– Dette har fremtiden for seg, først og fremst fordi kunden sparer tid. Etter hvert vil helt sikkert slike apper bli mer avanserte, så du kan få nøyaktig oversikt over matinnkjøpene dine, tror Furseth.
Men han tror det kan bli en utfordring å kontrollere svinn.
– På litt lengre sikt tror jeg butikkene bør ha et system som automatisk registrerer alt som puttes oppi vognen, sier Furseth.